Vietnamský nový rok – Tết Nguyên Đán
Akce  

Vietnamský nový rok – Tết Nguyên Đán

číst dál

Za nejtradičnější české svátky považuju Vánoce a Velikonoce. Ve Vietnamu se všichni těší hlavně na oslavy příchodu nového lunárního roku.

Je podobně jako naše Velikonoce svátek pohyblivý a několik dní trvající. Měla jsem letos to štěstí zúčastnit se oslav Tết [tet] v Sapě, a protože se chci o tenhle nevšední zážitek s váma podělit, přišlo mi fajn napsat krátkou reportáž.

Chtěla bych vám přiblížit nejenom svátek samotný, ale taky vietnamskou kuturu jako takovou, protože mě stále víc okouzluje a neskutečně inspiruje. Pokusím se vám i srozumitelně popsat jejich tradiční kuchyni a seznámit vás i s vietnamskými zvyky a uměním.

DSCF8474

Tết Nguyên Đán

Vietnamskému lunárnímu roku Tết Nguyên Đán [te(t) nujen dan], zkráceně Tết, předchází něco jako náš Silvestr a slaví se pak zpravidla ještě následující tři dny, což spočívá především v navštěvování rodinných příslušníků, přátel a známých. Letos prázdniny spojené s příchodem nového roku připadají na 15.-22. února (tehdy se návštěvě Vietnamu raději vyhněte, protože se domů sjíždí Vietnamci z celého světa) a samotný Tết se slaví 19. února 2015. Více informací si můžete přečíst i v mém článku pro magazín Chefparade.

Tímhle dnem jsme vstoupili do roku dřevěné kozy. V Japonsku a Číně je to rok dřevěné ovce, a v Korei zase berana. Ve smyslu poselství se všechna tahle zvířata chápou stejně, jen se v asijských státech, kde se lunární rok slaví, zobrazujou jinak – někde mají zvířata rohy, jinde ne a pak se jim tím pádem i jinak říká. :) Hezky a srozumitelně vysvětlené to najdete třeba i tady.

Oslavu Tết uspořádala společnost Saparia ve spolupráci s Městkou částí Praha Libuš a Vietnamským velvyslanectvím, a konala se v restauraci Đông Đô [dong do] v areálu Obchodního a kulturního centra Sapa v Libuši/Písnici.

Rok vietnamské kultury 2015

Letos slavíme společně s Vietnamem 65 leté výroční navázání vzájemných diplomatických styků, a proto se během celého roku můžeme těšit na stejný počet kulturních, hudebních, gastronomických i sportovních akcí. Pokud se o nich chcete dozvědět včas, můžete si mě přidat na facebooku, a já vám o nich dám určitě vědět. ;)

A teď už k samotným oslavám!

Raut v restauraci Đông Đô

DSCF8435

Raut v restauraci Đông Đô byl vážně autentický, takhle nějak ve Vietnamu vypadaly i přípravy svatebních hostin.

DSCF8437

Nesmažené závitky – Nem cuốn tôm [nem kuon tom] s krevetama nechybí skoro nikde.

DSCF8438

Salát z kedlubny – Nộm xu hào [nom su hao]. Po něm bych se vyloženě utloukla! Nastrouhaná kedlubna, mrkev, chilli, arašídy koriandr… pěkně promíchané s omáčkou podobnou Nước chấm [nəok čam], která se obecně podává nejčastěji k závitkům.

DSCF8439

„Rýžový koláček“ – Bánh chưng [báň čuŋ], který je typickým a tradičním vietnamským Tết pokrmem. A vyrabí se takhle:

DSCF8569

V dřevěné formičce…

DSCF8571

…do které se vloží listy posvátné rostliny Phrynium placentarium (Lá dong). V receptech se mimo Vietnam nejčastěji nahrazuje bambusovými nebo banánovými listy. Na ně se dává lepkavá rýže – Gạo nếp [gau nep]…

DSCF8574

…mungo fazolky Đậu xanh [dou saň] a…

DSCF8443

…a bůček Thịt lợn quay [tit lən kuaj].

DSCF8577

A pak se to dlouho vaří a voilá! Koláč je na světě. :) Nekrájí se nožem, ale provázkem jako u nás knedlíky. :)

DSCF8441

Vietnamská „sekaná“ Chả lụa [ča lua].

DSCF8442

Vietnamská tlačenka! Giò thủ [zo thu].

DSCF8444

Smažené vietnamské závitky Nem rán [nem zan] nebo tady se jim říkalo Nem Việt Nam [nem viet nam].

DSCF8578

Balí se stejně jako nesmažené, náplň je ale jiná, většinou s vepřovým masem, zelím, mrkví apod. Rýžový papír se používá ten průsvitnější, ne ten silnější na nesmažené závitky a musí se předem taky namočit. Pokud to budete doma zkoušet, namáčejte ho v pivu. Budete je mít pak perfektní jako Vietnamci. Náplň se dává doprostřed blíž k tělu, abyste měli prostor pro zarolování…

DSCF8580

…vnější strany přeložíte dovnitř a zabalíte směs do válečku…

DSCF8582

…a potom je smažíte. Doporučuju vyzkoušet i lehce potřené sezamovým olejem a zapečené v troubě.

DSCF8455

A pak už se jenom naučit pořádně s hůlkama. :)

DSCF8445

Vietnamské Boeuf Bourguignon, mně připomínal spíš „guláš“! :) Bò sốt vang [bo sot vaŋ] se jí s bagetkou Bánh mì [baň mí].

DSCF8447

Trošku nefotogenické smažené „rizoto“ s mrkví a hráškem. Cơm chiên [kom čien].

DSCF8448

Smažené nudle se zeleninou Mì sào [mi sau].

DSCF8451

Exotickou atmosféru vyzdvihly krásné mladé slečny v krojích.

DSCF8452

I moje kamarádky. Má učitelka vietnamštiny Thuỳ se ségrou… a jo. Mám nádherný kamarádky! :)

DSCF8466

Každý ochutnával podle svého gusta. :) Nem rán, Mì sào a Nộm xu hào.

DSCF8453

Nem rán, Nem cuốn tôm a Nước chấm, Chả lụa, Bánh chưng.

DSCF8486

V takových chvílích jsem fakt ráda, že nežiju v Americe. Tam by mě totiž za tyhle fotky zavřeli… :D

DSCF8496

Vietnamský holčičky jsou totiž k sežrání. A přiznávám, z celého večera mám asi milion fotek malých slečen.

DSCF8499

I těch velkých… dobře. :)

DSCF8502

Večerní program byl pestrý, jenom jsme seděly nestrategicky..daleko. :) Tradiční tanec s vějíři!

DSCF8524

Paví tanec!

DSCF8589

A v neděli byl Tết propojený s českým Masopustem. Mrzí mě, že mi došlo místo na mobilu, kromě českých krojů vystoupil i vietnamský chlapec, který zazpíval Lady Karneval od Karla Gota a pochopitelně byly ovace ve stoje. :)

DSCF8586

A konaly se třeba i workshopy vietnamské kaligrafie.

DSCF8566

Nebo dračí tanec.

DSCF8591

Slečny a masopustní perníčky. Úžasný střet kultur! :)

DSCF8461

Takže na zdraví!!! A mějte se v tom letošním roce skvěle, vesele a hlavně buďte zdraví! <3

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.