Večeře v Øl & Brød by Mikkeller
Cestování   Gastrozážitky  

Večeře v Øl & Brød by Mikkeller

číst dál

„Pivo a chleba“ je docela malinká restaurace v krásný Kodani, kde mají skvělý pivo, přes den tu čarujou s chlebem a večer dělají parádní tříchodový menu v severským stylu. Bavilo nás to moc!

„Maminka mááá narozeninýýý, a myyy máme přání jedinýýý, štěstí, zdráááví… Hlavně to zdraví!“

A tak jsme i se ségrou vytáhly maminku na večeři do Øl & Brød v malý uličce, kousek od Planetária Tycho Brahe.

Domácí oleje, fermentovaná zelenina a ovoce všude!

„Pivo a chleba“ už jasně vypovídá o tom, na co se tu může člověk těšit. Na skvělý zlatý mok z dánskýho – svýho času – mini pivovaru Mikkeller (*2006) a typický smørrebrød neboli obloženej chlebíček (ok, spíš chleba), kterýma jsou Dánové vyhlášený podobně jako my Češi. Akorát na ten sem musíte přijít přes den. Večeře jsou tu spíš v takovým severským fusion stylu, i když chleba v předkrmu a k dezertu a moučníku nám třeba taky nechyběl.

Podnik obstarávají všeho všudy čtyři lidi a z toho mi málem vylezly oči z důlků. Jo, fakt 4! Když jsme přišly na večeři my, o těch pár stolečků se staral jeden milý číšník a v kuchyni jeden hodně sexy šéfkuchař. :D Dva lidi! Nechápu, jak to dělají, ale člověk má teda dojem, že je jich tam rozhodně plná kuchyň(ka). Ta je totiž tak malinká, že jsem měla pocit, že jsme fakt spíš u někoho doma… Kdo má teda dost vyšperkovaný kuchyňský vybavení.

Tříchodové menu podle šéfkuchaře

Sympatickej (rozuměj sexy) Morten – toho večera náš šéfkuchař – nám připravil tříchodový menu ve dvou zněních, protože holky měly chuť na rybu a nechtěly moučník, ale radši „dezert“. A tohle je myslím docela zajímavý… Víte, že podle českejch gastronomickejch pravidel se pojmem dezert myslí sýr, nikoli „sladká tečka“ na závěr? Tou je myšlenej totiž (česky) gastronomicky správně studený anebo teplý moučník, pudink, zmrzlina, ovoce… Ano. Takhle chytrá jsem vylezla v červnu ze školy! Dobrý, ne? :D

Předkrmy

Já si dala se ségrou gravlax a maminka tatarák.

Uzený losos (gravlax) s nakládanou červenou řepou a křenovým crème fraîche

Tatarák s rajčaty, dijonskou majonézou a vaječným žloutkem

Hlavní chody

Já měla naprosto bezchybný a dokonalý medailonky ze svíčkový a maminka se ségrou platýze, kterej byl z jedný strany vynikající, ale z druhý lehce syrovej, což bylo na ségru moc…

Medailonky z hovězí svíčkové s mladými cibulkami, bramborovým pyré a vinným demi-glace z uzených morkových kostí

Na másle smažený platýz s glazovaným mladým bramborem a petrželovou omáčkou s pečeným máslem

Dezerty

Jája si dala mrkváč a maminka se ségrou výběr sýrů. Oboje moc dobrý.

Mrkvový dort s rakytníkem, citronovým krémem a vanilkovou zmrzlinou

Výběr sýrů s žitným chlebem a medem

Nápoje

Maminka vyzkoušela pivo Mikkeller, který bylo skvělý, Zorka měla bezva „dánskou vineu“ a já dánský šumivý víno.

Mikkeller Berliner Weisse s mangem (3,7 % alk.), vinná šťáva, dánské šumivé víno

A na závěr dostala maminka do ruky foťák, aby si mohla cvaknout svoje dva poklady. Takovej prima narozeninovej večer to byl!

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.