Na večeři u Marka Fichtnera v Augustine Restaurant
Gastrozážitky  

Na večeři u Marka Fichtnera v Augustine Restaurant

číst dál

Marek Fichtner je snad nejmilejší a nejhodnější šéfkuchař, kterýho znám. Šéfuje kuchyni hotelový restaurace Augustine Prague, která podle svých slov nabízí „sofistikovanou evropskou kuchyni i tradiční české speciality v moderním pojetí“. A já k tomu dodám, že celý koncept ještě navíc fantasticky doplňuje o dialog mezi tajuplnou historií a šetrnou, velkorysou rekonstrukcí hotelovýho komplexu, v němž se restaurace nachází.

No co vám budu povídat, moje kunsthistorická duše se v těchhle prostorách a s tímhle menu prostě bez ostychu dojala. Myslím, že pochopíte proč.

Zleva: Lukáš, Klárka, Jája, Adélka, Lucinka, Milan, Jirka, Mari, Káťa, Markétka a za foťákem Adam

Ale hezky pěkně od začátku. S Markem se znám z projektu Food Revolution Day, kdy každej rok vaříme společně s kuchaři i nekuchaři a všemožnými umělci pro děti. V úterý jsme sice měli s Gastrokroužkem fotit další kapitolu do naší kuchařky, jenže nám vypadly prostory, a tak jsme využili společnýho volna a přijali pozvání právě do Augustine Restaurant kousek od Malostranskýho náměstí.

Pokud milujete skvělý jídlo, příběhy a nádhernou architekturu (tak jako já), tak si na tohle místo určitě vzpomeňte! Já tam rozhodně zase někdy vyrazím. A i ve dne na oběd, už jenom proto, abych si doplnila galerii o fotku nádherný zahrady, kterou jsme si po večeři v noci už nestihli užít.

O restauraci, baru i pivnici

Nicméně, měli jsme ten večer báječnýho průvodce, samotnýho pana šéfkuchaře, kterej nás provedl nejenom svojí krásnou a rozsáhlou kuchyní (kdo sledoval moje Stories, tak už všechno viděl), ale taky celým pohádkovým komplexem nejenom bývalýho augustiniánskýho kláštera sv. Tomáše ze 13. století.

Pivnice sv. Tomáše

Strop v baru

„Refectory bar“

Samotnou restauraci najdete hned na jeho nádvoří, a tak se v létě můžete usadit i venku s výhledem do zahrady, kterou příště musím víc prozkoumat, už jenom kvůli těm slunečním hodinám. A pak si taky zajdu do baru na drink (!), kterým jsme jenom procházeli. Ale představte si, že je z bývalýho klášterního refektáře (jídelny) a má nádhernej strop a interiér vymazlenej do posledního detailu. Celou prohlídku jsme zakončili v pivnici sv. Tomáše, která je v podzemní grottě (uměle vytvořený jeskyni typický pro období renesance a baroka) s původníma stalaktitama a stalagnátama ze 17. století a terakotovou podlahou. No, prostě dokonalost!

V kuchyni

Svatotomášské pivo – tekutý poklad augustiniánů

Monastery degustation menu

K večeři jsme si vybrali čtyřchodový degustační menu, který bylo prostě výborný.

Pečivo a amuse-bouche

Pečivo s máslem s černou solí – a nejlepší byl cibulovej chleba!

Pstruh, houby, hrášková espuma

Předkrm

Fantastický rillette z králíka s karamelem ze slunečnicových semínek byl úplně boží!

Rillette z králíka, slunečnicová semínka, majonéza z řeřichy potoční, pěna z podmáslí, rajčatové želé, vaječný žloutek

Polévka

Tak ta mě dostala asi nejvíc. Krémová rajčatová polévka – ale bílá! Byla skvělá, navíc s ginem a okurkou… Fantazie.

Bílý rajčatový krém, citronová tortelli, ricotta, gin, okurka

A zároveň „signature dish“ Augustine Prague z přeštíka. Moc dobrý.

Hřbet z přeštického prasátka, křupavý bůček, svatotomášské pivo, kukuřice, fazolové lusky

Dezert

Místo mrkvovýho dortíku jsme dostali exotický mousse. Na dortík se ještě vrátím! :) Ale pěna byla supr.

Pěna ze sudači a manga, kompot z mučenky a ananasu, malinový sorbet (sudači je japonský citrus podobný limetě)

V karafách jsme dostali vodu skvěle ochucenou čerstvýma citrusama a víno jsme pili z valtickýho Vinařství pod zámkem: bílé – Ryzlink vlašský 2015 (pozdní sběr), červené – Merlot 2012 (pozdní sběr).

Merlot 2012 – pozdní sběr, Vinařství pod zámkem, Valtice

Ještě jednou díky, Marku, za pozvání, bylo to naprosto fantastický!

Mára s Lukášem

Mára s Jájou

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

Pusto a prázdno.
Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.