La Degustation Bohême Bourgeoise
Gastrozážitky  

La Degustation Bohême Bourgeoise

číst dál

Ve středu večer jsem snědla přesně 24 chodů našeho 11chodového menu v kouzelné michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Bylo to naprosto fantastický, a ne snad proto, že jsem k tomu vypila určitě přes půl litru různých druhů vína a bublinek. Bylo to speciální a báječný proto, že La Degu speciální a báječná prostě je. A jestli chcete vědět, jak moc a proč, tak se mnou na tu večeři pojďte taky – tady a teď!

Moje první michelinská zkušenost. Moje první hvězdička a hned u nás doma. V Čechách. V Praze. V „La Degu“.

Moje rodina je boží – děkuju vám nejvíc! Všichni se totiž vloni složili, aby mi udělali radost, a ke třicátinám mi nadělili menu pro dva s alko i nealko párováním právě tady, v restauraci šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka, kterej mě chytnul za kuchařský srdce na prvním ročníku Symposia Culinary Prague v roce 2014.

A tak jsem si tu poukázku konečně letos vybrala. Vyrazili jsme na Haštal, do nově zrekonstruovaný restaurace, kde nás přivítali a usadili kousek od kuchyně, že člověk při servisu viděl všem kuchařům pod ruce. A to mě teda strašně ba!

Degustation du Chef

V La Degu jsme dostali na výběr ze dvou menu: Degustation Bohême Bourgeoise se šesti chody anebo Degustation du Chef s jedenáctichodovým menu. Nejsme žádný bábovky! Takže když už, tak už. Chtěli jsme to zažít se vší parádou! A tak jsme požádali o degustační menu podle šéfkuchaře a jednou s vinným a jednou s limonádovým (nealko) párováním, abychom ochutnali prostě úplně všechno.

Amuse-bouches a tak

Dali jsme si skleničku Prosecca s velkým P (Nodi Prosecco di Valdobbiadene DOCG Nino Franco), dostali jsme vodu a první pozdrav z kuchyně nám přistál na stole. „Staročeský šloulet“ podle La Degu. Naprosto geniální nápad – a nejen to. Skvělá oplatka z krup s hráškovou majonézou se salátkem. No není to boží? Já myslím, že je.

Kroupy, hrášková majonéza, salátek

To se má tak. Ve chvíli, kdy se vypravíte do lepší restaurace, většinou ochutnáte mnohem víc než jen to, co najdete napsané na menu. Ať už jde o amuse-bouche [amis-buš], jednohubkové „předkrmy“ anebo drobná přivítání z kuchyně.

A tak jsme ochutnali ještě domácí křepelčí vajíčka, variaci na „vejce na kyselo“, s koprovou majonézou.

Křepelčí vejce, ocet, kopr

Fantastický bramborový krekry s bramborovou „slámou“ a cibulový sušenky s cibulovým pyré.

Brambory, cibule

A „brambory s rozhudou“. Pečený brambory s tvarohem a pažitkou.

Brambory, tvaroh, pažitka

Tatarákový „sendvič“ z oplatek z klasický Šumavy (chleba) a skvělýho hovězího masa.

Chléb, hovězí svíčková

Všechno jsou to malinký jednohubky, a přesto vám v puse rozehrajou celovečerní koncert. Představte si jen jediný sousto, který je ale tak harmonický, vyladěný a obsáhlý, že vám dokáže odvyprávět celej příběh jednoho velkýho chodu. A já tohle fakt miluju. Přesně takhle bych chtěla ochutnat celej svět!

A kdyby nám to ještě nestačilo, tak báječnej domácí chleba s máslem vyšlehaným s kefírem.

Chléb, máslo, kefír

Hlavní degustační menu

Jestli někdy vyrazíte na podobnou večeři ve dvou a budete mít možnost ochutnat párování s vínem i nápoji bez alkoholu, tak zkuste obojí. My jsme měli víno a limonády a bylo skvělý zkoušet, jak chody chutnají v kombinaci s alkoholem anebo s ovocnou a zeleninovou šťávou. Každá kombinace totiž podpoří a vyzdvihne kolikrát docela něco jinýho.

První chod

Šneci z lužických hor, pórek, česnek

  • Víno: Blanc de Pinot Noir 2015 – Marko Jelič
  • Limo: Rakytník

To byla prostě fantazie chutí i struktur. A pro mě navíc s vínem, který dokonce bylo prý úplnou prvotinou vinaře, to bylo jedno z nejlepších vinných párování našeho večera. Rakytník byl taky skvělá volba.

Druhý chod

Vodnice, kvasnice, med

  • Víno: Riesling 2013 – Zind Humbrecht
  • Limo: Šalvěj

Drožďová pomazánka ze školky neblaze ovlivnila veškerý moje pozitivní chuťový představy o droždí do mých jednatřiceti let. La Degu děkuju, že vytvořily z kvasnic něco, co mi je do života už asi nadosmrti vrátilo. Ruličky z vodnice v silném vývaru s hráškovými výhonky s drožďovým pyré byly prostě luxusní. S ryzlinkem i šalvějí naprostá dokonalost.

Třetí chod

Třeboňský amur, houby, řepa

  • Víno: Grefty 2015 – Ota Ševčík
  • Limo: Šípek

Skvělý. A obzvlášť v kombinaci s vínem zase naprostá pecka!

Čtvrtý chod

Červená řepa, borůvky, kozí kefír

  • Víno: Ein Quantum Pét-Nat Rosarot 2015 – Quantum
  • Limo: Červený rybíz

Tak s touhle černou mističkou s řepou a bobulovým skvostem uvnitř, zasypanou „kozím sněhem“ a malinovým prachem, mě prosím vás příště někam zavřete a nechte mě tam s každodenním přísunem alespoň měsíc. Tohle byl pro mě úplně ten nejlepší chod! Jenom zavřu oči a mám ho zase před sebou. Kdo nikdy neochutnal, nepochopí, jak může být červená řepa s borůvkama taková dokonalost. Nechápu, jak to dělají, ale dělají to náramně!!!

Pátý chod

Úhoř, kopr, hořčice

  • Víno: Bílý Pinot No.1 2014 – Jakub Novák
  • Limo: Bezinka

S úhořem a koprem v tomhle provedení jsem velká kámoška! Bavilo mě svařené hořčičné semínko, doladilo to skvěle strukturu, s vínem to bylo perfektní! Bezinka byla na mě příliš sladká.

Šestý chod

Zelí, kapusta, kmín, špek

  • Víno: Grüner Veltliner non Tradition 2013 – Christian Tschida
  • Limo: Pórek

Naprostý „nebe v hubě“. Kapusta, škvarky a pórková limonáda si zahrály první housle v triu. Ohromná zábava, báječná kombinace. Pórková limonáda k tomu sedla snad ještě o krapet zajímavěji než víno.

Sedmý chod

Sumec, petržel, mandle

  • Víno: Chardonnay Barrel Selection 2015 – Krásná hora
  • Limo: Okurka

Na začátku celého menu se nás milý číšník znovu ptal, jestli existuje něco, co nejíme nebo nemáme rádi. Zjišťují to i předem po telefonu. Já nejsem vybíravá, ale jsou věci, který prostě po pár zkušenostech nemusím. A k těm patří sumec a obecně vnitřnosti. No, a bylo mi jasný, že tady si oboje moc ráda dám! Sumec byl skvělej, žádná výrazná chuť rybiny, naopak perfektně vyladěná harmonická chuť. Báječná kombinace s vínem a zeleninový limonády obecně mě od téhle chvíle baví asi nejvíc!

Osmý chod

Křepelka, křen, jablko

  • Víno: Vino Nobile di Montepulciano 2013 – Sanguineto
  • Limo: Třešně

„Dekompozice křepelky“ s křenovým a jablečným pyré neměla chybu. Nejvíc zajímavý na tomhle chodu mi přišlo, že bych se bývala vsadila, že stehýnka budou chuťově zajímavější než prsní svaly – a ono ejhle! Tudlenudle! A všechno dohromady to bylo prostě úplně nejvíc.

Devátý chod

Celer, smetana, lanýž

  • Víno: Pinot Noir – Milan Sůkal
  • Limo: Vlašský ořech

Miluju lanýže, ale limonádu z vlašských ořechů jsem nikdy nepila. A tak byla tahle kombinace úplně boží nápad! Strašně dobrý. A starej pan Sůkal měl vždycky dobrý víno a je hezký, že Milan v tý tradici pokračuje…

Desátý chod

Telecí brzlík, špenát, ořechy

  • Víno: Blanc Tradition – Château d’Arlay
  • Limo: Višně

Taky moje premiéra! A bylo to výborný…! A tohle víno bylo teda něco neskutečnýho… Člověk měl pocit, jako by pil sherry. Fantastická vůně, a k brzlíku to sedlo… „jako prdel na hrnec“! Na brzlíku mě nejvíc překvapila konzistence, který jsem se trošku bála.

Než došlo na poslední jedenáctý chod, přistála nám na stole oplatka z lučiny s pyré z kvašené arónie. Tohle mě tak baví!

Lučina, arónie

Jedenáctý chod

Poslední chod si můžete vybrat. My si dali každý jeden, abychom zase zkusili oba.

Jogurt, vlašské ořechy, rum

  • Víno: Ryzlink vlašský 2013 – Michlovský

Báječná sladká tečka. Zmražený jogurt s malinovým prachem. Na dně byla jakoby ořechová pasta s rumem a bylo to výtečný…!

Ovčí sýr arnika, cibule, uzený vývar

  • Limo: Rybíz

A kombinace sýru s rybízovou limonádou byla taky úžasná…

Petit fours

Hruška, koblížky, marshmallow

Poslední tři kousky na závěr jsme dostali hned po prohlídce kuchyně. Já jsem prostě holka zvědavá, a když mě v restauraci do kuchyně pustí, tak tam strašně ráda chodím. Takže děkuju moc zástupci šéfkuchaře Tomášovi Cibulkovi, že nás provedl a ukázal nám všechno, kam jsme jen strčili čumáky. A že si s náma povídal, i o svých stážích v zahraničí, a hlavně o tom, čím se La Degustation zabývá, kde se inspirují, a potvrdil mi tak, že tam pracují kuchaři zapálení, excelentní a že je to všechny hlavně vážně strašně baví. Je to nejen vidět!

A tak jsme si pak ještě na chvíli sedli a pochutnali si na „bonbónku“ ze sušený hrušky z defrutem (svařeným hroznovým moštem), na koblížkách se špendlíkovou marmeládou a medovým marshmellow.

Byl to dokonalý večer a moc děkuju všem, kdo nám ho takovým udělali: skvělému veselému a znalému sommelierovi Zdeňkovi Oudesovi, našemu pohotovému a empatickému číšníkovi Martinovi Hasíkovi i všem milým slečnám kolem, co nám byly k ruce vždycky, když nám došly příbory anebo přebývaly skleničky.

Přijďte na můj kurz vaření!

Komentáře Každý komentář mě potěší!

  1. No Jani z fotek i z popisu jsem slintala jak Azor.To musel byt koncert chutí ,vůní i pohlazení pro oči.Něco takového bych chtěla také někdy zažít.Jinak ti děkuji za úžasné příspěvky,jsi prostě jednička.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.