Blog Cestování Články, zápisky, fotky

Cestování  

K Baltu a zase zpátky

K Baltu a zase zpátky

„Eine kleine Schokolade.“ Byla první věta, kterou jsem se naučila šišlat v němčině už někdy ve třech letech. A to proto, že čokoládu jsem mohla baštit jenom tady. V Německu.

Cestování  

Do Kodaně a zase zpátky

Do Kodaně a zase zpátky

A na sever k Baltu. Za Malou mořskou vílou. Za barevnýma domečkama na nábřeží Nyhavn, který se při západu slunce zrcadlej v nejznámějším přístavním kanále v centru města. A za „thonetkama“, báječným jídlem a pak taky trochu okouknout a nasát ten severskej způsob života, kterýmu se v Dánsku říká hygge.

Cestování   Gastrozážitky  

Kodaňská tržnice Torvehallerne

Kodaňská tržnice Torvehallerne

Původně dánský tržiště, který se docela nedávno rozrostlo o dvě haly plný stánků s jídlem z různých koutů severských zemí, ale i s mezinárodní kuchyní. Stavit se tu můžete na oběd, nám tu chutnalo moc.

Cestování   Gastrozážitky  

Papírový ostrov Papirøen

Papírový ostrov Papirøen

Místo, kam prostě musíte, pokud jste v Kodani, milujete dobrý jídlo, krásný západy slunce a mumraj tolik typický pro vyhlášený streetfood. V bývalé skladové hale papíru totiž narazíte na stovky stánků s pouličním jídlem z celého světa.

Cestování   Gastrozážitky  

Večeře v Øl & Brød by Mikkeller

Večeře v Øl & Brød by Mikkeller

„Pivo a chleba“ je docela malinká restaurace v krásný Kodani, kde mají skvělý pivo, přes den tu čarujou s chlebem a večer dělají parádní tříchodový menu v severským stylu. Bavilo nás to moc!

Cestování  

Deník z Fuerteventury #1 Parque Natural de Corralejo, Los Molinos bez mlýnos a ryby na plech(u)

Deník z Fuerteventury #1 Parque Natural de Corralejo, Los Molinos bez mlýnos a ryby na plech(u)

Aha? Přistáváme na Měsíc. Anebo do pouště. To by dávalo větší smysl. Nojo, nejspíš se spletli a jsme v Izraeli. Všude samej písek a občas nějaká oáza, asi kibuc… To nevadí, Izrael taky miluju! Ale počkat… Jsou tady docela jiný a srandovní hory. Mají kolem úpatí peřinku! Vypadaj trošku jako z reklamy na pudink od doktora Oetkera. Vybavujete si tu bábovku?

Cestování  

Deník z Itálie #1 Neapol, gnocchi ze Sorrenta, ta nejlepší pizza na světě a kámoš Luigi

Deník z Itálie #1 Neapol, gnocchi ze Sorrenta, ta nejlepší pizza na světě a kámoš Luigi

V Římě jsem byla mockrát, v Neapoli ani jednou. Z Chorvatska znám „Napolitanke“ (oplatky), ale měla jsem tušení, že ty s tímhle extatickým italským městem asi moc společnýho nemaj. Jo, jasně, neapolskou pizzu zná asi každej… V peci na dřevě pečený voňavý těsto plný bublin a nafouklejch okrajů, zdobený sugem z rajčat San Marzano, Mozzarellou di Bufala, čerstvou bazalkou a olivovým extra virgin… Teda aspoň ta nejvíc typická „Pizza Margherita“. Ale já takovouhle, tu pravou, a přímo v Neapoli prostě ještě nikdy nejedla. A to mi přišlo škoda!

Cestování  

Deník z Vietnamu #6 Za horama, za krásou a dobrodružstvím do Ha Giang

Deník z Vietnamu #6 Za horama, za krásou a dobrodružstvím do Ha Giang

Za devatero horama a devatero řekama leží místo, kde zelená voní životem, zlatavá potem a modrá klidem i strachem zároveň. To, když se z hlubokejch a krásnejch mraků, jak mávnutím kouzelnýho proutku, vytvoří hrozivý oblaka a spustí se liják, kterej doma neznáme. To, když se na polích od úsvitu do západu pod tíhou práce, prohýbají záda těch, co neznají odpočinek. To, když obživa i život sám znamená sice velkou dřinu, ale taky lásku a radost. A ne žádný hlouposti…

Cestování  

Deník z Vietnamu #5 Hmyz, noční trh, Ho Chi Minh a večeře s přáteli

Deník z Vietnamu #5 Hmyz, noční trh, Ho Chi Minh a večeře s přáteli

Pracovní víkend za mnou a týden plný zážitků přede mnou. A kdo by to byl ještě v pondělí ráno řekl, že hnedle večer místo poklidný večeře venku na ulici anebo rychle spíchnutý doma – čajot, mrkev, rybí omáčka, shitake, česnek, sušený hovězí, skleněný nudle; nakrájet, namočit, zamíchat, párkrát prohodit na pánvi a voilá! – no, že si budu plnit pupek cvrčkama, mravenčíma vajíčkama a škorpiónem. Já teda ne!

Cestování  

Deník z Vietnamu #4 Na farmě a v paláci

Deník z Vietnamu #4 Na farmě a v paláci

Kdyby měl člověk možnost, prožít za život několik příběhů najednou, a byl by schopnej je všechny opravdu plnohodnotně vstřebávat a sdílet transcendentálně se všema svýma já, tak bych chtěla žít svůj životní příběh u nás doma. A pak taky tady ve Vietnamu, v Chorvatsku a v Kanadě, a kdybych ještě zvládla Izrael a Dánsko, bylo by to prostě fakt skvělý. Naštěstí mám ale tu možnost, žít pořád ten svůj život a na chvíli se vracet a poznávat sebe i okolí skrze cestování, který k mojí práci neodmyslitelně patří. A to je fakt nádherný!

Cestování  

Deník z Vietnamu #3 Bez práce nejsou koláče

Deník z Vietnamu #3 Bez práce nejsou koláče

Okolí je obhlídnuto, suroviny nakoupeny, kuchyně zmapována, chuť i čich v pozoru, a tak se můžu vklidu ponořit do studia, vymýšlení, tvoření, psaní a následnýho vaření a focení. Tady to jde prostě nějak samo. Se vší tou čerstvostí kolem a s vietnamskou simkou v mobilu se nemá člověk na co vymlouvat. To jsem na to vyzrála! Hah. Takže po dvou dnech zase hlavně zařezávám!

Cestování  

Deník z Vietnamu #2 Vstávat a cvičit!

Deník z Vietnamu #2 Vstávat a cvičit!

Jet lag jako kráva. Stárnu! Když jsem byla menší, byla jsem přesvědčená, že tohle lidi říkají spíš proto, aby byly zajímavý. No, tak už jsem asi konečně taky zajímavá nebo co. Budím se v půl dvanáctý jako na koni, a ještě než jsem vylezla z postele, stihla jsem si vymyslet asi 257 snídaní, na který bych měla dneska chuť.

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Novinky přímo do mailu Nechte mi tu e-mailovou adresu

Poslat
ZÁSADNĚ ZDRAVĚ – Jana Králiková (Černá)

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

A taky o životním stylu, který vás bude bavit.